Wat is slapeloosheid en hoe is dit te behandelen?

Moe, snel geïrriteerd, dingen vergeten, moeite met concentreren, ga zo maar door. Allemaal kenmerken van te weinig slaap. Het is belangrijk dat je niet te weinig slaapt, want anders ontwikkel je slaapproblemen. Langdurige slaapproblemen kunnen zorgen voor stress, een burn-out, depressie en nog veel meer. In deze blog vertellen we je meer over deze slaapproblemen en hoe je dat door middel van een verzwaringsdeken kan oplossen!

Dat slapen belangrijk is, weet iedereen. Toch slaapt bijna de helft van de Nederlanders niet voldoende. We gaan laat slapen aangezien we nog even aan onze telefoon geplakt blijven, waardoor we de volgende dag met moeite uit bed komen om ons weer klaar te maken voor werk. Voor veel Nederlanders is dit herkenbaar en dus een belangrijk probleem om te behandelen. Er zijn veel voorkomende slaapproblemen maar de meest voorkomende is slapeloosheid. Deze slaapstoornis komt bij 10% van de mensen in Nederland voor. Deze slaapstoornis wordt ook wel Insomnia genoemd. Slapeloosheid is te herkennen als je in een periode van minimaal drie maanden, tenminste drie nachten per week moeite hebt met in slaap komen of doorslapen, waardoor je overdag niet uitgerust bent.

Wat houdt slapeloosheid in?

Slapeloosheid heeft dus invloed op je nachtrust en dus ook invloed op hoe jij de volgende dag presteert. Na een slechte nachtrust door slapeloosheid kun je je bijvoorbeeld snel prikkelbaar voelen. Je hebt een slechter reactievermogen en je kunt last hebben van geheugen- en concentratieproblemen. Een dagje naar je werk gaan is dus met slapeloosheid niet heel handig. Eerst stap je je auto in, maar in het verkeer is een goed reactievermogen heel belangrijk. Als je eenmaal bent aangekomen op je werk is concentratie en geheugen essentieel. Je hebt tijdens werk continu mensen om je heen waarmee je moet samenwerken. Wanneer je heel prikkelbaar bent zal dit niet resulteren in een goede samenwerking. Ook is concentratie en geheugen belangrijk tijdens het werk om optimaal te kunnen presteren. Daarnaast kunnen mensen met slapeloosheid ook lijden aan andere gezondheidsaandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hartkloppingen of diabetes.

Hoe ontstaat slapeloosheid?

Nu vraag je je natuurlijk af, hoe ontstaat slapeloosheid? Slapeloosheid kan meerdere oorzaken hebben. Een lange dag op werk, veel koffie drinken, stress en ga zo maar door. Heb je een drukke baan? Dan vergt dat veel inspanning. Veel inspanning kan zorgen voor stress en dat kan weer zorgen voor slapeloosheid. Als je vaak moe bent op werk kan het zijn dat een kop koffie er bij jou vaak in gaat. Op die manier wordt je slapeloosheid alleen maar erger omdat koffie er juist voor zorgt dat je slechter slaapt, het houdt je wakker. Ook alcohol en sigaretten helpen je niet aan een betere nachtrust. Alcohol zorgt ervoor dat je een stuk minder diep slaapt en sigaretten hebben hetzelfde effect als koffie, ze houden je wakker. Naast deze slaapverstoorders is een dagelijks ritme belangrijk. Als deze verstoord wordt of telkens verandert kan dit ook leiden tot een slaapstoornis. Tenslotte is het hebben van lichamelijke klachten zoals, griep, pijn en jeuk ook erg storend wanneer je in bed ligt. Dit leidt tot weinig slaap en dat zorgt er weer voor dat je slapeloosheid oploopt.

Simpele oplossing

Slapeloosheid is op verschillende manieren tegen te gaan. Zorg dat je dagelijkse leven zo constant mogelijk is. Ga dus niet zomaar dutjes doen overdag, dit zorgt er alleen maar voor dat je nog minder uitgerust zult zijn. Voor het slapen gaan is het erg belangrijk om tot rust te komen. Lees daarom een boek of doe iets ontspannends. Dit is dus niet op een beeldscherm kijken, dat houdt je alleen maar wakker. Zoals net al werd gezegd is het ook niet handig om middelen die cafeïne, nicotine en alcohol bevatten te gebruiken voor het slapen gaan. Ga daarnaast op dezelfde tijdstippen slapen. Zorg dat je een vast ritme aanhoudt waardoor je lichaam kan wennen aan je slaaptijden.

Verzwaringsdeken als oplossing

Onder wat voor deken slaap je eigenlijk? Meestal sta je daar helemaal niet bij stil en heb je waarschijnlijk een deken die al heel lang mee gaat. Ooit gehoord van een verzwaringsdeken? Dit is een deken die, zoals de naam al zegt, een stukje zwaarder is dan een normale deken. Doordat de deken zwaarder is, valt de deken om je lichaam en oefent deze een bepaalde druk uit. Deze druk heet ook wel ‘diepe druk’ en stimuleert prikkelverwerking in de hersenen. Dit zorgt er weer voor dat de hersenen de gelukshormonen dopamine en serotonine aanmaken. Hierdoor ontspant het lichaam en kun je heerlijk gaan slapen. 

De Noxie verzwaringsdeken is ideaal om te zorgen dat jouw slaapproblemen worden opgelost. Bekijk de dekens snel en beleef de beste nachtrust! Is de deken niet naar wens? Dan heb je altijd 30 dagen slaapgarantie!

Nederlands