Is een verzwaringsdeken geschikt voor warm weer?

Waarschijnlijk kijk je al  maandenlang uit naar de komst van een warme zomer, zeker na de kou en sneeuw van de afgelopen tijd. Ondanks al dat plezier dat de zomer met zich meebrengt krijgen veel mensen last van slaapproblemen tijdens deze warme maanden. Veel van onze klanten vragen zich af of een verzwaringsdeken niet te warm is in de zomer? In deze blog geven we daar antwoord op en geven we extra tips om tijdens de zomermaanden toch een goede nachtrust te hebben. 

Warm tijdens het slapen

Hoe lekker de hitte tijdens de zomer ook is, het kan een behoorlijk onaangename factor zijn als je wilt gaan slapen. In combinatie met een hoge luchtvochtigheid zorgt deze hitte ervoor dat je klam aanvoelt, omdat het lichaam onder deze omstandigheden de warmte moeilijk aan de omgeving af kan geven. Dit gebeurt via transpireren. Dit nachtelijk zweten is het gevolg van een te warme omgeving. Het beddengoed kan te warm zijn, het matras en de beschermer ventileren te weinig of misschien ligt het aan de stof waarvan je nachtkleding gemaakt is. Hoe dan ook, midden in de nacht wakker worden van de warmte is niet prettig.

Is een verzwaringsdeken geschikt voor warm weer?

Het antwoord is ja. De speciale vulling in een verzwaringsdeken is van nature koud en zal in vele gevallen de lichaamstemperatuur aannemen. Hierdoor blijft het deken in zowel de zomer als in de winter nagenoeg dezelfde temperatuur. De buitenkant van het deken is gemaakt van 100% ademend katoen. Een van de eigenschappen van katoen is dat het goed ademt, waardoor het nauwelijks te warm kan worden. Anderzijds, omdat katoen ademt, maar niet volledig ventileert, blijft er genoeg warmte hangen waardoor het deken niet te veel afkoelt. Dit maakt een verzwaringsdeken zowel geschikt voor de zomer als de winter.

Mocht je het toch te warm vinden, haal dan de vulling uit je eigen deken en leg het verzwaringsdeken alleen op de overtrek. 

Waar zijn verzwaringsdekens van gemaakt?

Een verzwaringsdeken bevat een vulling die voor het zware gewicht zorgt. Waar een gewone deken bestaat uit de lichte stof wattine, moet een verzwaringsdeken juist een zware vulling hebben. De meest voorkomende opties die gebruikt worden zijn kraaltjes van plastic of glas. Plastic kraaltjes bevatten vaak toxische stoffen die allergische reacties veroorzaken en dat is niet optimaal voor de slaapkwaliteit. Daarom bestaan de Noxie verzwaringsdekens uit duurzame, niet giftige, hypoallergene micro glasparels. Hypoallergeen houdt in dat het bij weinig tot geen mensen allergische reacties veroorzaakt. De micro glasparels, ook wel glazen microbolletjes worden beschouwd als een van de meest hoogwaardige materialen om verzwaringsdekens te vullen. Deze kleine glazen vullingen lijken qua uiterlijk op wit zand of zoutkristallen. Deze glasparels zijn perfect glad, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen die de textuur van plastic bolletjes niet fijn vinden.

De microparels zijn getest op warmtegeleiding en maken geen tot nauwelijks geluid. Veel andere vullingen geleiden warmte niet goed. Hierdoor zijn deze verzwaringsdekens warm. De vulling maakt veel geluid, waardoor het slapen juist oncomfortabel kan worden. Onze Noxie verzwaringsdeken is ontwikkeld zodat het net zo warm is als een normaal éénzijdig dekbed.

De buitenkant van de Noxie verzwaringsdeken bestaat uit 100% ademend katoen. Het gebruik van katoen brengt veel voordelen met zich mee. Katoen is zacht, soepel, sterk, vochtabsorberend en goed luchtdoorlatend.We verliezen tijdens de slaap gemiddeld een halve liter vocht. Dit vocht wordt door het matras, maar ook door de verzwaringsdeken geabsorbeerd. Een van katoen gemaakte verzwaringsdeken heeft een goede vochtopname zonder dat het nat wordt. Dit komt omdat katoen een ademende stof is en het vocht wordt afgegeven aan de lucht.

Extra tips om het slapen in de zomer aangenaam te maken

1. Houdt de hitte zoveel mogelijk buiten

Voorkom dat je huis onnodig heet wordt, door waar mogelijk gebruik te maken van markiezen of andere zonneschermen. Kun je overdag de gordijnen en/of lamellen dichthouden aan de kant waar de zon schijnt en open aan de schaduwkant? Zo doet men dat in Mediterrane landen en wel vanuit de gedachte dat alle beetjes helpen. Het betekent wel dat je gedurende de dag op een gegeven moment sommige gordijnen wilt opentrekken, terwijl je ze elders wilt sluiten.

2. Voer de warmte af voor het slapengaan

Probeer als de buitentemperatuur 'avonds afkoelt, het huis te laten 'doortochten' zodat de warmte van overdag eruit kan. Doe dit bijvoorbeeld een uur voor het slapen gaan. Als je een zolderraam hebt, zet dat dan ook open, hoe klein het misschien ook is, en zorg dat vanuit de kamers de warmte naar de zolder kan stijgen en door het raam verdwijnen. Het risico dat dan steekvliegen of steekmuggen binnenkomen, kun je verkleinen door het flink te laten tochten. Vliegen en muggen houden namelijk niet van dergelijke luchtstromen. Ook kan het helpen een flinke ventilator aan te zetten om de gewenste luchtstroom op te wekken. Verder kan ook het slapen onder een muskietennet helpen om last van hinderlijke insecten te voorkomen. Als je een airco hebt, kun je daarmee de temperatuur en soms ook de vochtigheidsgraad in huis daarmee overdag op zo aangenaam mogelijke waarden proberen te houden.

3. Neem een verfrissende douche voor het slapengaan 

Als je lijf warm en plakkerig is van de hitte van overdag is de kans op een goede nachtrust heel wat kleiner dan wanneer je een verfrissende douche neemt vlak voor het slapen gaan. Let wel op dat je niet te koud doucht. Het koude water zorgt ervoor dat het lichaam zijn best gaat doen om weer op te warmen en dat geeft een averechts effect. Kies daarom liever voor lauwwarme douche.

Nederlands