Wat is narcolepsie? Meer over de oorzaak en behandeling
Niet in slaap kunnen komen is natuurlijk een van de vervelendste dingen die er is. Maar wat als je precies het tegenovergestelde probleem hebt? Stel je voor dat je heel de dag door extreem vermoeid bent en op de gekste momenten in slaap valt. Mensen met narcolepsie worden elke dag geconfronteerd met dit probleem. Maar wat is de slaapziekte narcolepsie precies? In deze blog vertellen we je meer over de oorzaak en behandeling van narcolepsie. Daarnaast vertellen we je meer over hoe een verzwaringsdeken als eventueel hulpmiddel kan dienen voor mensen met narcolepsie.
Wat is narcolepsie?
Narcolepsie is een zeldzame slaapstoornis die ervoor zorgt dat je overdag plotseling in slaap kan vallen. Dit gebeurt vaak wanneer je bezig bent met iets rustigs, zoals het lezen van een boek of tijdens het televisie kijken. Buiten deze klachten kan je ook last hebben van:
- ‘s Nachts vaak wakker worden
- Plotseling verslappen van de spieren bij extreme emoties, kataplexie.
- Angst en somberheid
- Lucide dromen
- Last van overgewicht
- Concentratieproblemen
Je kunt je dus voorstellen dat narcolepsie voor veel problemen kan zorgen in het dagelijkse leven. De slaapziekte narcolepsie ontstaat meestal tussen de leeftijd 15 en 35 jaar. Maar narcolepsie kan ook op latere leeftijd ontstaan. Wanneer je eenmaal narcolepsie hebt kan je hier helaas ook niet meer vanaf komen.
Oorzaak nacrolepsie
Ongeveer 20 jaar geleden kwamen onderzoekers erachter dat mensen met narcolepsie een bepaalde stof in de hersenen tekort komen of compleet missen. De missende stof heet hypocretine, deze stof zorgt ervoor dat je slaap en waak aangestuurd wordt. Daarnaast is deze stof ook verantwoordelijk voor het regelen van je eetlust. De oorzaak van narcolepsie bij mensen is een tekort aan de stof hypocretine. Hoewel er nog veel vragen zijn over narcolepsie lijkt het erop dat het een zeldzame auto-immuunziekte is. Volgens onderzoekers lijkt het alsof het lichaam van mensen met narcolepsie deze stoffen per ongeluk afbreekt. Onderzoekers zijn er nog steeds niet achter waarom het lichaam plots stopt met het aanmaken van deze stof.
Behandeling voor Narcolepsie
Hoewel er geen behandeling is om narcolepsie te genezen, zijn er aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Allereerst worden medicijnen aangeraden om de klachten te verminderen. Denk hierbij aan medicijnen die je wakker houden overdag of je juist beter laten slapen ‘s nachts. Ook zijn medicijnen zoals antidepressiva geschikt als middel bij narcolepsie. Deze medicijnen helpen tegen de kataplexie aanvallen die ervoor kunnen zorgen dat je spieren verslappen. Buiten medicijnen zijn er aantal dingen die je zelf nog kan doen om de klachten te beperken.
- Zorg voor een vast ritme en regelmaat in je leven, ook op vrije dagen en vakanties.
- Zorg dat je voldoende beweegt, ga bijvoorbeeld regelmatig sporten.
- Vermijd situaties die een kataplexie aanval of slaperigheid kunnen veroorzaken.
- Gebruik geen alcohol of drugs, dit kan de klachten verergeren.
- Licht je omgeving in over het feit dat je narcolepsie hebt, hierdoor begrijpen ze beter wanneer je plots in slaap valt.
Een verzwaringsdeken als hulpmiddel tegen narcolepsie.
Een van de minder bekende mogelijkheden om de klachten van narcolepsie te beperken is een verzwaringsdeken. Er zijn over de jaren heen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken gedaan over het effect van de verzwaringsdeken. Hieruit is gebleken dat een verzwaringsdeken op veel verschillende slaapziekten een positief effect kan hebben. Zo heeft een verzwaringsdeken een positief effect op je nachtrust waardoor het ook positieve invloed kan hebben op je dagelijkse leven. Een verzwaringsdeken kan ervoor zorgen dat iemand met narcolepsie ‘s nachts minder vaak wakker wordt en een meer ontspannen gevoel heeft.
Hoe werkt een verzwaringsdeken?
Een verzwaringsdeken werkt door middel van diepe druk stimulatie. Een therapeutische techniek die door de zwaardere druk op je lichaam ervoor zorgt dat je meer ontspannen bent. Ook zorgt deze therapeutische techniek ervoor dat er meer gelukshormonen aangemaakt worden zoals serotonine en dopamine.
Voor iemand met narcolepsie is het van belang dat men een betere nachtrust zal ervaren en overdag geen zware prikkels krijgt. Een verzwaringsdeken kan ervoor zorgen dat je beter tot rust komt en overdag minder stress ervaart. Waardoor je geconcentreerd en effectiever kan werken en meer uit je dag haalt.
Ben je na het lezen van de blog benieuwd of een verzwaringsdeken jou kan helpen bij je slaapstoornis? Bekijk dan onze Noxie verzwaringsdekens en kom erachter of het iets voor jou is! Je krijgt nu 10% korting op jouw verzwaringsdeken met de kortingscode:
‘Slapenmetnarcolepsie’
*De code is alleen geldig wanneer er geen kortingsacties zijn.